Zamieszczone przez phrix
Zasłaniać chłodnice - przysłaniać chłodnicę na zimę ??
Zwiń
X
-
Zasłaniać, czy nie zasłaniać? oto jest pytanie godne Hamleta.
Osobiście jeżdżę benzyną 2,0 i nigdy nie było kłopotu z niedogrzaniem wnętrza, jednak na zimę zasłaniam grill osłoną Heko, a cały rok, na wlotach pod tablicą rejestracyjną, od wewnątrz jest założona metalowa druciana siatka o średnicy oczek około 1,5 mm. Najwięcej much, komarów i innych owadów, a także kamyki i piach gromadzi się na chłodnicy wlaśnie przez te wloty na dole. Od chwili założenia tej siatki odpadł problem okresowego czyszczenia chłodnicy z owadów. Zasłonka Heko na grill też nieco pomaga w zimie.
Komentarz
-
-
a po co??? ja od 4,5 roku śmigam 99.000 km) i nie zasłaniam niczym. Grzeje się szybko nie zależnie od temp.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
nigdy nie zsłaniałem chłodnicy. fakt że zawsze mam benzynowy silniczek, więc nie wiem jak tam z tym grzaniem w dieselach, ale tak sobie myślę, że samochód został tak zaprojektowany i skonstruowany, aby radził sobie i w niższyh temperaturach niż u nas, bez konieczności stosowania dodatkowych patentów typu tekturka, czy osłoka na grill. :wink:
Komentarz
-
-
romano13, Znalazłem cos dla Ciebie
:P.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Zbliża się zima. W moim autku są bardzo szerokie odstępy( użebrowanie chłodnicy ) w grillu więc cały syf (kamienie, piasek i inne ciekawe rzeczy) wpadają uderzając bezpośrednio w chłodnicę , moje pytanko czy warto przy silniku benzynowym założyć takie ustrojstwo i przy jakich temperaturach należy zamontować ??
Komentarz
-
-
mirek_p11, Wlot powietrza do chłodnicy masz w zderzaku i w grillu. Ja w O1 oslone heko montuje jak spadnie śnieg bo wtedy z posypanej drogi leci najwięcej mokrego syfu..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez phonemanmirek_p11, Wlot powietrza do chłodnicy masz w zderzaku i w grillu. Ja w O1 oslone heko montuje jak spadnie śnieg bo wtedy z posypanej drogi leci najwięcej mokrego syfu.
Komentarz
-
-
wydaje sie, że ktoś, kto projektował ten samochód prawdopodobnie przewidział, że auto będzie poruszać się w klimacie umiarkowanym, gdzie w zimie temperatury są ujemne.
Nie ma bola - w trakcie jazdy auto musi sie nagrzać i już.
Natomiast krótkie dojazdy do pracy - trudno - nie nagrzeje się, nie ma co wymagać cudów, jak się jeździ TDI 3km w jedną stronę.
4 lata temu uległem tej manii zasłaniania chłodnicy (idealnie przycięta tektura), po czym na wiosnę zaczęło mi się z niej lać.
W ASO byli zaskoczeni, bo to w tym aucie dość rzadka (podobno) usterka.
To była jedyna zima w 15 letnim okresie posiadania własnego pojazdu, kiedy zasłoniłem chłodnicę i zarówno ostatnia.
Komentarz
-
-
mirek_p11, Nie zaobserowałem uszkodzeń chłodnicy z dołu. Zresztą musisz mieć obieg powietrza.
Komentarz
-
-
Zasłaniać czy nie zasłaniać o to jest pytanieilu kierowców tyle opinii . A może warto samemu przetestować i na własnej skórze przekonać się jak auto jeżdzi z zasłoniętą chłodnicą a jak bez . Każdy inaczej eksploatuje auto i to co u jednego się sprawdza u innego nie . Ja osobiście w DUŻE mrozy zasłaniam oczywiście jak lenia nie dostane i twierdze że auto lepiej się nagrzewa z zasłoniętą chłodnicą .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez freekonja mam osłonę heko i zakładam , ale nie ma to nic wspólnego z nagrzewaniem, po prostu syf pośniegowy z solą nie wlatuje tak bardzo na chłodnicę i do komory silnika..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez trytonOstatnio w TVN turbo pokazywali nową renówkę miała zamontowaną fabrycznie żaluzje ( automatyczną ) czyli jednak coś na rzeczy jest skoro konstruktorzy w fabryce przekonali się do tego patentu
[ Dodano: Pon 18 Paź, 10 17:49 ]
Zamieszczone przez xtremesystemshotrain, a na dół nie bierzesz??
Komentarz
-
Komentarz